Vaříme s řepou

Táhli, táhli, ale řepu nevytáhli…tak tuhle pohádku zná snad skoro každý. Víte ale, co všechno v sobě nenápadná řepa ukrývá a že se s ní dá v kuchyni doslova kouzlit? Červená řepa totiž není dobrá jenom na salát, tak jak ji známe ze školní jídelny….

Červená řepa patří do našeho jídelníčku od pradávna. Nejen že totiž skvěle chutná, ale má i výjimečné účinky na naše zdraví. Patří mezi kořenovou zeleninu a její historie sahá až do doby před 3000 lety, kdy se pěstovala na území tehdejší Babylonie. Dnes je řepa dominantou především v Evropské a Asijské kuchyni.

Červená řepa je zásobárnou velkého množství minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, zejména pak draslíku, železa, kyseliny listové, vlákniny, vitamínu c a E. Díky svému složení pak pomáhá snižovat krevní tlak, podporuje činnost žaludku a střev, slouží jako prevence proti rakovině, podporuje nervovou soustavu. Na pozoru by měli být ovšem cukrovkáři, červená řepa totiž obsahuje velké množství cukru a je pro ně tak ve větším množství nevhodná.

Většina z nás sáhne v obchodě po sterilizované řepě a připraví z ní salát a tím to skončí. Je to ale škoda. Neuvěřitelně širokou škálu kulinářského využití má červená řepa jak ve studené tak teplé kuchyni. Syrovou řepu tak můžeme nastrouhat nebo povařit a využít v salátech, polévkách, pomazánkách, nebo i jako součást pečené zeleniny.  Takové carpacio nebo tradiční východoevropská polévka boršč se bez červené řepy neobejdou. A co teprve grilovaná řepa jako příloha k masu, a nebo řepa v dortu?  Řepa je také jako dělaná na to, abychom ji odšťavnili a připravili nápoj plný vitamínů.

 

Chcete překvapit rodinu a připravit zajímavý netradiční oběd?  Budete za hvězdu, když na stůl naservírujete jako polévku boršč a hlavní chod filírovaná kachní prsa s opečenými bramborami a červenou řepou. Po dobrém jídle přijde vhod i dobré a zdravé pití. Co takhle vyzkoušet smothie z červené řepy? No nezní to lákavě? Tak dobrou chuť.

Další chutné recepty najdete na erecepty.eu.

 

 

 

site-admin Written by:

Be First to Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *